Dojenje

TRUDNOĆA
Dojenje (delimično iz teksta »Životne poruke« Unicef)

Majčino mleko najbolja je moguća hrana i piće za bebu. Odojčetu nije potebna nikakva druga hrana ili piće do približno šestog meseca života.

Majčino mleko je najbolja hrana koju će dete ikada imati. Sve zamene (kravlje mleko, veštačko mleko, rastvoreno mleko u prahu, kaše od žitarica….) mnogo su manje vredne od majčinog mleka. Majčino mleko, samo, obezbeđuje normalan rani razvoj i rast bebice. Ukoliko ovo izostaje javiti se pedijatru.

 

Dojenje treba da počne što pre po porođaju. Praktično svaka majka može da doji svoju bebu.

Majke i novorođemčad ne treba da budu u odvojenim sobama. Ako dojenje počne odmah po porođaju, obezbeđuje se uredan «rad« dojki i početak lučenja mleka.

 

Dojenje podstiče stvaranje još više mleka. Bebi je potrebno da često sisa da bi se proizvelo dovoljno mleka za zadovoljavanje njenih potreba.

Od samog rođenja, bebu treba dojiti kad god ona to želi. Beba će imati dovoljno mleka, biće zdravija, a dojke će biti manje otečene i manje bolne.

 

Dojenje doprinosi da se bebe i mala deca zaštite od opasnih bolesti.

Majčino mleko predstavlja izvor zdravlja za bebu. Ono doprinosi zaštiti bebe od proliva, kašlja, prehlade i drugih čestih bolesti. Najjeftiniji način ishrane.

 

Kada dete dostigne uzrast od oko šest meseci, potrebna mu je raznovrsna dopunska hrana, ali sa dojenjem po mogućstvu treba nastaviti i posle navršene prve godine života.

Majka može da nastavi da doji dete dok god ono to želi. Dojenje je dobro za dete kao deo obroka, ili između obroka ili kad god dete oseća glad. Dojenje umiruje dete kad god je uplašeno, povređeno, ljuto ili uplakano.

 

Dojenje majci pruža prilično pouzdanu zaštitu od trudnoće šest meseci po porođaju; ako majka često doji svoju bebu, danju i noću, ako se bebi ne daje redovno druga hrana ili piće i ako majka i dalje nema menstruciju.

Najbolje za zdravlje majke i njenog deteta je ako ne dođe do nove trudnoće sve dok njeno najmlađe dete ne bude starosti dve godine.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •