Krvarenja iz genitalnih organa

GINEKOLOŠKE TEME
Krvarenja iz genitalnih organa

Izmenjene menstruacije i vanmenstrualna krvanja predstavljaju najčešće razloge zbog kojih se žena javlja kod ginekologa. Ovi poremećaji nastaju zbog velikog broja uzroka koji se mogu grupisati: na uzroke koji se tiču stanja čitavog organizma, na poremećaje na nivou samih genitalnih organa i na poremećaje vezane za trudnoću i rađanje.

Menstrualni poremećaji i druga krvarenja se najčešće javljaju u periodu puberteta, adolescencije i u perimenopauzi, i u njihovoj osnovi leže, uglavnom, funkcionalni poremećaji regulacije između centara u mozgu i jajnika. Ovi poremećaji su, uglavnom, prolazne prirode i prestaju nakon sazrevanja gonadne osovine u mladosti ili nakon prestanka rada jajnika posle menopauze. Ovakva krvarenja se moraju lečiti samo ukoliko su jako učestala i/ili obilna, jer mogu da dovedu do slabljenja otpornosti organizma i do anemije kod žene.

Krvarenja u vreme pune generativne zrelosti žene se najčešće javljaju u vidu funkcionalnih poremećaja, zbog tzv. »životnih problema» ili razloga, kao što su: produžena nervoza i stres, promena mesta boravka, promena mikrosredine ili radnog mesta, nagla gojenja ili mršavljenja, putovanja i dr. Nakon otklanjanja ovih uzroka i protokom vremena, obično dolazi do prestanka krvarenja ili se ipak pribegava uvođenju kraće terapije, što, takođe, vrlo uspešno razrešava problem.

 

Druga grupa čestih krvarenja u srednjim godinama vezana je za različite poremećaje u trudnoći, porođaju i u babinjama, kao što su: vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća, spontani podačaji, krvarenja nakon namernih pobačaja, infekcije, preteći prerani porođaji, problemi s posteljicom, porođajne povrede, otežana pražnjenja materice nakon porođaja i dr. Ova stanja zahtevaju specifične pristupe u zavisnosti od prirode problema, i vrlo često, potrebne su hospitalizacije.

 

Naravno, treba uvek imati u vidu mogućnost ređih uzroka krvarenja, lokalnih ili sistemskih, bez obzira na to o kom živornom dobu žene se radi, kao što su: poremećaji u radu štitne žljezde, upale, poremećaji koagulacije, povrede, tumori, polipi i drugo. Ovakvi poremećaji često uključuju probleme u funkcionisanju i drugih sistema i organa u organizmu, tako da je često potreban multidisciplinarni pristup u lečenju ovakvih stanja.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •