Ultrazvuk

METODE
Ultrazvuk

Utrazvuk je zvuk visoke frekvencije, koji je iznad limita čujnosti za ljudski sluh. Kada sonda aparata emituje zvuk on se odbija od predmeta na koje nailazi, a zatim aparat od ovih odbijenih zvukova (eho-a) formira sliku koju zovemo sonogram. Moderni ultrazvučni aparati koriste tri načina prikaza slike:
Dvodimenzionalni (2D) prikaz, koji se koristi pri rutinskom pregledu u ginekologiji i obstetriciji, kao i u ostalim granama medicine. On daje standardni jednoslojni prikaz tkiva, gde se pokretom sonde dobija utisak o ispitivanoj zapremini tkiva. Iako se danas sve više primenjuje trodimenzionalni pristup, 2D način ultrazvučnog prikaza je i dalje dominantan i nezamenljiv pri elektivnim (svakodnevnim i redovnim) pregledima praćenja trudnoća i van trudnoća.
Trodimenzionalni (3D) prikaz, koji daje trodimenzionalnu, zamrznutu sliku. Ovi prikazi su vrlo atraktivni za roditelje jer daju jasan prikaz bebinog lica ili drugih delova tela. To omogućava da se roditelji lakše uvere da se trudnoća normalno razvija i spokojnije čekaju vreme termina.
U stručnom smislu je značajnije korišćenje 3D prikaza u analizi posmatranog tkiva ili delova tela. 3D nam omogućava brz i efikasan pregled u više paralelnih ili ortogonalnih ravni, što omogućava podrobnu analizu, čak i pri nepovoljnimpoložajima ispitivanog objekta. Najčešće se koristi za analizu srca i velikih krvnih sudova, razvoj moždanih struktura, ekstremiteta i dr.
4D prikaz je u stvari oživljeni 3D prikaz, t.j.trodimenzionalne slike su povezane u vidu filma i to je smisao konkretne “četvrte” dimenzije. Ovim pregledom se žive slike ploda koriste u očitom prikazivanju ploda, što jako upečatljivo deluje na roditelje i što pruža mogućnosti da se kritične tačke na bebinom telu pokažu i otkloni sumnja na postojanje najčešćih poremećaja (rascepi usana, nepravilnosti kičmenog stuba, trbušnog zida, ekstremiteta i td.).
U Ginekološkoj ordinaciji Stošić se ultrazvučni pregledi vrše na aparatu Accuvix V20 Prestige, firme Medison, moćnom i svestranom ultrazvučnom aparatu.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •