Opšti faktori rizika na koje možemo delovati

Faktor rizika i prevencija karcinoma
Opšti faktori rizika na koje možemo delovati

PUŠENJE

Pušenje značajno doprinosi pojavi kardiovaskularnih bolesti,malignih bolesti i opstruktivne bolesti pluća. Naša zemlja je u samom vrhu korišćenja duvana, kada su u pitanju i žene i muškarci.

 

PREKOMERNA TELESNA TEŽINA

Individualno stanje uhranjenosti se najbolje prosuđuje na osnovu indeksa telesne mase (body mass index, BMI), koji se izračunava po formuli: BMI= telesna težina (kg) / kvadrirana telesna visina (m)

  • normalne vrednosti indeksa su 22 +/- 20%
  • vrednosti između 27 i 30 znače uhranjenost, dok vrednosti preko 30 znače debljinu.

Za procenu prekomerne telesne težine kao rizičnog faktora najveći značaj ima procena centralne debljine pomoću tzv. struk / kuk odnosa (waist / hip ratio).

Naime, za rizik po zdravlje mnogo veći značaj ima količina potkožnog masnog tkiva u nivou trbuha i u samom trbuhu, nego masno potkožno tkivo na butinama i niže. Smatra se, da je odnos preko 0,9 kod žena i preko1,0 kod muškaraca nepovoljan i skopčan sa češćom pojavom šećerne bolesti, veće produkcije muških hormona kod žena, većim masnoćama u krvi, sa hipertenzijom, bolestima srca i krvnih sudova i sa nekom oblicima raka.

 

FIZIČKA NEAKTIVNOST

Fizička aktivnost može pomoći u kontroli i prevenciji povišenog krvog pritiska, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, gubitka košatane mase kod žena nakon menopauze, čak i u smanjenju učestalosti nekih oblika raka. U poželjnu fizičku aktivnost spadaju različite dnevne aktivnosti (rad u bašti, skupljanje lišća, pešačenje do posla, penjanje uz stepenice i td), ali akcenat treba staviti na redovnu (3-5 puta nedeljno), umerenu fizičku aktivnost, uz pravilno disanje, u trajanju od bar 30min (brzi hod, trčanje, vožnja bicikla, plivanje…). Utreniranost srčano-vaskularnog sistema se ispituje merenjem pulsa tokom vežbanja.

Poželjna brzina pulsa pri kojoj se razvija izdržljivost organizma naziva se ciljani srčani puls (target heart rate) i izražava se formulom:

(220- pacijentove godine) x 0,75

 

ALKOHOL

Prekomerno korišćenje alkohola dovodi do teškog ugrožavanja zdravlja ljudi. Alkoholna pića bi trebalo ograničiti na čašu, dve vina, na dan, za muškarce. Ženama se alkohol ne preporučuje, ni u kakvoj dozi, deluje kancerogeno.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •