Papanikolau bris i kolposkopija

METODE
Papanikolau bris i kolposkopija

Citološki ili Papanikolau (po autoru) bris je tehnika gde se sa sluzokoža polnih organa uzimaju brisevi, koji se zatim nanose na predmetnu pločicu, fiksiraju i specifično boje, a zatim analiziraju pod mikroskopom. Ovim pregledom analiziramo ćelije sluzokoža, tražeći karakteristike koje odgovaraju karcinomu ili prekarcinomskim promenama. Papanikolau se u čitovom svetu primenjuje kao osnovna skrining metoda, t.j. metoda za “prosejavanje” opšte populacije u culju izdvajanja ugroženih u ovom smislu. Suština ovog pristupa je da se bolest otkrije u ranoj, preagresivnoj fazi kada je lečenje jednostavnije i potpuno. Prekancerozna stanja na sluzokožama grlića, vagine i spoljnih genitalija imaju najčešće višegodišnji tok, te su zato vrlo zahvalna za otkrivanje i terapiju. Na ovaj način se prevenira nastanak agresivnog karcinoma. Metoda je relativno jednostavna, jeftina, bezbolna i pouzdana.
Kolposkop je optički uređaj koji omogućava pregled površina sluzokoža polnih organa pod velikim uveličanjem.
Osnovni koncept kolposkopije je da se pod uveličanjem i pod svetlom mogu uočiti promene na sluzokoži koje odgovaraju ranoj fazi karcinoma ili prekarcinomskoj promeni. Zatim se, takođe, pod uveličanjem ciljano uzima materijal sa uočene promene i šalje kod patologa na analizu. Ovaj zahvat se naziva biopsija. Pregled kolposkopom je bezbolna i vrlo efikasna metoda.
Citološki i kolposkopski pregled su tehnike koje se dopunjuju i koje na taj način daju najpouzdanije rezultate u prevenciji i dijagnozi karcinoma sluzokoža polnih organa, pre svega grlića materice. Danas se uz ove metode, kao skrining, uz citološki test ili samostalno, primenjuje testiranje na prisustvo visokoonkogenih tipova humanog papiloma virusa (HPV) ili određivanje prisustva pojedinih tipova humanog papiloma virusa ( HPV tipizacija). Danas je dobro poznata uloga HPV u nastajanju prekanrceroza i karcinoma na sluzokožama anogenitalne regije.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •