Planiranje porodice

TRUDNOĆA
Planiranje porodice (delimično iz teksta »Živitne poruke«-Unicef)

Ako žena zatrudni pre osamnaeste ili posle trideset pete godine života, i majka i dete biće izloženi većim zdravstvenim rizicima.
Iz zdravstvenih razloga nijedna devojka ne bi trebalo da zatrudni pre navršene 18 godine života. Žena nije fizički spremna za rađanje dece do tog perioda. Takva majka i njena beba su izložene većem zdravstvenom riziku. Takođe, trudnoće i rađanje nakon 35g., pogotovu kod žena sa 4 i više porođaja, nosi povišene rizike.
Rizik od smrtnosti kod male dece povećava se za oko 50% ako razmak između porođaja iznosi manje od dve godine.
Majčinom telu potrebno je bar 2 godine da se potpuno oporavi od trudnoće i porođaja. Smatra se, da je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje i razvoj mlađeg deteta od 2 godine rođenje nove bebe. S druge strane, sledeća beba se često rađa pre vremena i sa nedovoljnom težinom i sklonija je razboljevanju. Zato je potrebno da roditelji planiraju sledeću prinovu kada njihovo najmlađe dete napuni 2 godine.
Ako je žena već donela na svet četvoro dece, zdravstveni rizici tokom narednih trudnoća i porođaja biće veći.
Nakon trudnoća, naročito, čiji je razmak bio kraći od 2 godine ženin organizam je iznuren samim trudnoćama, porođajima, dojenjem i negom male dece. One su često anemične i sklone razboljevanju. Deca iz ovakvih trudnoća su pod povećanim rizikom.
Postoje bezbedni i prihvatljivi metodi za sprečavanje trudnoće. Parovi treba da se posavetuju o najpogodnijim metodama planiranja porodice. Muškarci su odgovorni za planiranje porodice isto koliko i žene.
Namerni prekid neželjene trudnoće predstavlja najgori način planiranja porodice – nosi velike zdravstvene rizike.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •