Menopauza

GINEKOLOŠKE TEME
Menopauza

Prelazno doba žene, perimenopauza ili klimakterijum obuhvata period  od početka slabljenja funkcije jajnika do godinu dana nakon poslednje menstruacije.

 

Menopauza je termin koji označava prestanak menstruacije, odnosno, prestanak funkcije jajnika, kao žlezde koja luči polne hormone. Ona se utvrđuje nakon proticanja godinu dana od poslednjeg menstrualnog krvarenja.

 

Jatrogena menopauza je namerno izazvana menopauza, najčešće zbog operativnog uklanjanja jajnika usled neke bolesti.

 

Ovarijalna insuficijencija je termin koji se odnosi na slabljenje funkcije jajnika pre 40 godine starosti, ranije češće poznato kao prerana ili prematurna menopauza.

 

Postmenopauza je period koji počinje godinu dana nakon poslednje menstruacije.

 

Prirodna menopauza nastaje, smatra se, kao rezultat genski determinisanih ćelijskih promena na nivou nekih centara u centralnom nervnom sistemu i na nivou jajnika. Ova promena je deo procesa starenja organizma. Naime, kao rezultat ovih promena dolazi do menjanja stimulativnih impulsa iz hipotalamusa i hipofize ka jajnicima, takođe, i do izmene reakcije jajnika na ove impulse. Nastaje smanjenje količine i izmenjen ritam lučenja polnih hormona (estrogeni i progesteron) sa nivoa jajnika. Jajnici više nemaju ciklus u kome sazreva i oslobađa se jajna ćelija, sluzokoža materice prestaje da se ciklično zadebljava, tako da više ne postoji mogućnost začeća i dolazi do prestanka menstruacije.

 

Perimenopauza, kao period «gašenja» jajnika se karakteriše nizom simptoma:

  • neredovne menstruacije i vanmenstrualna krvarenja; Smatra se, da svega oko 20% žena »preživi» ovaj period bez manjih ili većih problema ovog tipa. Ova krvarenja mogu biti vrlo različita po učestalosti, trajanju, količini, izgledu i dr.
  • neurovegetativne smetnje; napadi vrućine (valung) i znojenja, napadi crvenila u licu, smetnje raspoloženja, vrtoglavica, lupanje srca, depresija, nesanica i dr.
  • opadanje seksualne želje i pad plodnosti.
  • telesne promene; Nastaje postepena preraspodela masnog tkiva (više oko struka, manje po bokovima), gojenje, promene izgleda i kvaliteta kože, noktiju i kose… Nastaju atrofične promene na genitalijama i dojkama… Na nivou kostiju dolazi do ubrzanja procesa razgradnje koštane mase (osteoporoza), slabljenje mišića i pad volumena mišićne mase… U krvi često dolazi do povišenja masnih materija, šećera, do uvećanja krvnog pritiska, ubrzanja procesa arterioskleroze i oštećenja krvnih sudova…

 

Sve ove promene možemo shvatiti kao neminovnost zbog ograničenog ljudskog veka i ograničenog generativnog perioda žene, za koje vreme su jajnici aktivni. Pomenuti simptomi u ovom periodu traju do nekoliko godina, najčešće su lako ili srednje izraženi i mogu se »istrpeti». Jako izraženi simptomi mogu se ublažiti privremenom primenom klasične supstitucione hormonske terapije, fitoestrogenima, primenom sedativa, vitamina i slično. Međutim, najvažnije od svega je da žena zadrži aktivan i pozitivan stav u životu, da obrati pažnju na ishranu, izbegava alkohol, pušenje (aktivno i pasivno) i da bude fizički aktivna. Takođe, izuzetno je važno naglasiti da su u ovom periodu potrebne redovne kontrole kod ginekologa, da se ne bi »pod firmom» prelaznog doba, sakrili ozbiljni poremećaji i opasne bolesti.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •