Dileme oko Kovida 19

Funkcioner SZO je pre dan, dva pohvalio model borbe Švedske sa infekcijom korona virusom. Ističu se relativno blage mere restrikcije, uz preporuke ljudima da se fizički distanciraju, da se ne okupljaju u grupama preko 50ljudi, da stariji provode vreme u kućama veći deo dana. U isto vreme restorani, kafići, prodavnice su slobodno radile…….
Oni imaju preko 20 000 inficiranih, i do danas 2 586 preminulih.
Mi smo primenjivali prilično stroge mere izolacije, pogotovo ranjivih grupa, a to su, pre svega, stariji ljudi. Imamo preko 9 000 zaraženih, ali “samo” 179 preminulih, do danas. To znači, da bi dostigli švedski “poželjni” primer, nama fali još 1700-1800 mrtvih, ako primenimo proporciju, s obzirom da Švetska ima 10 300 000 stanovnika.

Bilo kako bilo, ako se ubrzo ukine vanredno stanje u Srbiji, kako se nagoveštava, mi ćemo se praktično vrlo brzo približiti švedskom modelu. Oslanjaćemo se, više manje, na svest ljudi. A, kako ćemo primenjivati te preporuke, videćemo.

Za Uskrs, jednoj četvoročlanoj porodici iz Smedereva, došla je u goste četvoročlana porodica iz drugog mesta. I, ko je tu koga zarazio nije jasno, ali dobili smo osmoro zaraženih. I, sada ako zamislimo da, sutra, tako zaraženi ljudi, često bez simptoma, dođu u kontakt sa svojim starijima ili bolesnima, naši brojevi će se vrlo brzo vinuti. I, možda ćemo, ne daj Bože, vrlo brzo prevazići švedski “ideal”.

Mislimo o tome.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •