Lična odgovornost

Dolazi zbog tegoba vezanih za prelazni period, perimenopauzu. Ima tipične tegobe; loše spava, ima česte nalete crvenila i znojenja u toku dana…….Oduvek je bila sa viškom kilograma, ali je u poslednjih godinu dana dodala još nekoliko. Majka ima kontrolisani dijabetes tip II, ona to nije dugo kontrolisala. Ne pije alkohol, ali zato puši skoro 30godina.
– Ne osećam se dobro, nervozna sam i jako mi smeta sve ovo.
– Znam, kažem, kod vas je to vrlo izraženo, jače od prosečnog iskustva. Najefikasniji način da ovo prekinemo je uključivanje nekog hormonskog preparata sa estrogenima. Međutim, vi niste dobar objekat za takvu terapiju jer imate višak kilograma i dugogodišnji ste pušač, što nosi rizike. I, pitanje je kakve su vam krvne analize.
– Ali, meni je ovo strašno, molim vas, morate da mi pomognete. Dajte mi nešto. Zato sam došla.
– Vaše stanje, nastavljam, nosi povećan rizik od vaskularnih incidenata; tromboza, embolija, infarkta…To je rizik. Ja, kao lekar, imam obavezu da vas upoznam. Mi možemo da pokušamo sa nekim preparatom, ali vi morate biti svesni i odgovorni za sebe. I vi takođe donosite odluku o upotrebi leka i nosite rizik i odgovornost.

Zastala je, bila je zbunjena. To je stvarno dramatični trenutak za svakog čoveka, kada treba da donosi odluke i bude odgovoran sam za sebe.
– Sami dovedemo sebe u nezgodnu situaciju, kažem, suzimo sebi izbor. Prekomerna upotreba alkohola, pušenje, višak kilograma….vezuju nam ruke. I, zbog toga naš narod ima velikih zdravstvenih problema.
– Čovek ne razmišlja dok ne dođe sam u ovakvu situaciju. Moraću dosta da promenim kod sebe, ako nije kasno.
– Hajde da uradimo prvo te analize, pa da vidimo dalje….

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •