Mikro……

Ako ima išta dobro i ovom maltretiranju našeg uobičajenog života sa distancama, distanciranjima, maskama, higijenom,…… to je naša budnost. Budnost nad zdravljem i nad svim onim što okolina nudi svima nama.

Moramo biti svesni da zajedno sa nama živi čitav jedan svet, mikrosvet. To je čitav jedan svemir sa milijardama živih organizama koje ne vidimo golim okom. Oni žive oko nas, na nama i u nama. Kao naši suživotnici, naše komšije. Među njima ima naših saveznika, bez kojih ne bi živeli, to je naša mikrobiota. Ali, ima i naših neprijatelja. E, ti naši neprijatelji, u mikro svetu, oni su naši najozbiljniji predatori. Ne ajkule, lavovi i tigrovi, nego bakterije, gljivice, virusi i ostali. Ti naši glavni predatori nas na kraju i ubiju, skoro svakog od nas.

Jedino se možda kod srčanog udara smrt ne desi zbog uplitanja mikroorganizama. Mada ni to nije potpuno sigurno. Kada kažemo da je čovek umro od raka, teške reumatske bolesti, dijabetesa ili slično, iza toga uvek leži smrtonosna uloga mikrosveta koji je samo iskoristio svoju priliku. Da nas “pojede”, jer smo postali nedovoljno otporni, slabi.

U ginekološkom smislu ekvivalent za masku bi bio kondom. Isto tako važna i isto tako sudbonosna preventivna akcija i navika. Kondom je izuzetno važno zaštitno sredstvo, pogotovo za mlade ljude, koji se još uvek nisu ostvarili kao roditelji.
Mislimo o tome.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •