Priča o gorkom medicinskom uzrastanju

Priča o gorkom medicinskom uzrastanju

U današnjem Magazinu, u Politici, pričalo se o sapunu, najvažnijem sredstvu u borbi protiv infekcije, odvajkada. Ali, do pre 170-180 godina, gotovo ništa se nije znalo o uzročnicima infekcija.

U svim tadašnjim porodilištima, u svetu, u kojima su radili lekari, stanje je bilo takvo, da su porodilje više umirale u porodilištima, nego po kućama. Lekari, pre intervencija, nisu prali ruke. U isto vreme, u drugoj bolnici, u Beču, gde su radile samo babice smtnost porodilja je bila daleko manja (18% : 3%). Mađarski lekar Ignac Semelvajs, koji je radio u prvom bečkom državnom porodilištu, primetio je da pranje ruku lekara smanjuje smrtnost porodilja. Pokazao je svoj rad i zaključke. Bio je izložen strašnim kritikama i podsmevanjima od strane bečke medicinske zajednice i otpušten je sa posla. Kad se vratio za Budimpeštu nastavio sa svojom borbom. Apelovao je na kolege širom Evrope, slao pisma, nazivao ih masovnim ubicama. Neshvaćen i odbačen, od prijatelja i porodice, poslat je u duševnu bolnicu, gde je umro posle 14dana. Brutalno je prebijen od strane stražara.

Tek kasnije kada je Luj Paster otkrio postojanje bakterija, Semelvajs je shvaćen i priznat kao jedan od najvažnijih lekara u istoriji medicine.
Dao je osnovu antisepse na čijoj bazi će se razviti moderno porodiljstvo, kao i ostale hirurške grane.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •