Vežbanje nakon porođaja

Nakon porođaja žena je u posebnom stanju, fizičkom i psihičkom. Žene koje doje nastavljaju u izvesnom smislu to svoje drugo ili drugačije stanje. Žene koje, iz raznih razloga, prestanu sa dojenjem odmah nakon porođaja postepeno se još nekoliko meseci vraćaju u svoje netrudno stanje.
Na polnim organima žene nakon prirodnog porođaja često se vide povrede. Ali, i bez vidnih povreda porođajni put, koga čine deo materice, vagina i vulva doživljava značajne promene. Mišićni aparat dna karlice biva snažno razmaknut u toku samog porođaja, pri prolasku bebice. Nakon porođaja, mišići i vezivni elementi okolo gotovo nikad se ne vraćaju u svoj prethodni položaj, kao pre porođaja.
Ovde je od velikog značaja aktivni stav žene, kojoj se odmah nakon porođaja preporučuju tzv Kegelove vežbe, vežbe aktivnog stezanja karličnih mišića. Na internetu je moguće naći različite sisteme ovih vežbi, kod kojih je osnovni pokret kontrakcija ili stezanje kojim mi prekidamo mokrenje ili stolicu. Ovim vežbama je moguće ubrzati proces vraćanja mišića u optimalni položaj i njihovim snaženjem poboljšati funkcionisanje karličnih organa žene i ublažiti kasne posledice.

U svojoj praksi porodiljama obavezno savetujem vežbe uvlačenja trbuha, vežbe koje sam lično promovisao, nešto što se inače ne pominje i sreće u klasičnim udžbenicima i priručnicima. Model vežbi je sličan mnogim drugim vežbama. Osnovni pokret je uvlačenje trbuha maksimalno u toku jedne sekunde i što se ponavlja deset puta uzastopno. Nakon pola minuta pauze uraditi to još jednom, a zatim ponovo pauza i ponovo isto. Ovakve serije vežbi raditi dva ili tri puta dnevno. Nakon 20-30 dana vežbanja dolazi do zatezanja trbušnog zida, približavanja trbušnih mišića i do postepenog smanjivanja masnih naslaga sa trbuha. Vežbe uvlačenja trbuha ne prestavljaju stres za organizam, ne opterećuju kičmu porodilje i ne kompromituju dojenje.
Inače se porodiljama i dojiljama ne preporučuju teške fizičke vežbe i nagla intenzivna naprezanja. Šetnja je najzdravija aktivnost za ženu u periodu babinja i nakon toga, uz dopunu sa gore pomenutim vežbama.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •