O preventivi i vrednosti

Dobro organizovane države sprovode striktno svoje preventivne programe iz oblasti zdravstva. Ovo značajno poboljšava nivo opšteg zdravstvenog stanja naroda. Sa druge strane, smanjuje ukupne troškove društva.
Cena periodičnih preventivnih ginekoloških pregleda, na primer, je mnogostruko manja od troškova lečenja pacijenata sa invazivnim karcinomima na ginekološkim organima.
Kako za društvo, tako i za pojedince.

Sintagma “Besplatno zdravstvo” (pored ostalih besplatnih ………), kojom smo bili okupirani tokom niza socijalističkih godina, je značajno doprinela da kao društvo i narod izgubimo tu dragocenu sponu odgovornosti, sponu između vrednosti, novca, rada i solidarnosti. Kad je nešto besplatno (bezvredno), više nije važno da li će neko dati 1000 evra za nekakav preventivni program ili 50 000 evra za složenu terapiju karcinoma, posledicu nesprovođenja preventive. U tako stvorenoj atmosferi, ovo realno nije mnogo zanimalo nikoga, niti državu, niti zdravstvene kadrove……… Svi su bili podjednako neodgovorni. Niko se nije dovoljno bavio besplatnom problematikom. Kao da se podrazumevalo da će, iz ideoloških razloga, jedan značajan deo nacionalnog dohotka, i ovako i onako, biti bačen u rupu bez dna. Manje ili više (ne)racionalno.
Poslednjih godina, kao da se postepeno budi svest o tome da nema ničega besplatnog, pa i lečenja, odnosno da za sve što u životu dobijemo neko mora da plati.
Svojim novcem, odnosno svojim radom.
To će, nadajmo se, delovati lekovito.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •