Prevencija najopasnijih virusnih infekcija u trudnoći

Najozbiljnije virusne infekcije u trudnoći su: rubeola, citomegalovirus- CMV, herpes simpleks virus-HSV (tzv TORCH agensi). Tu su i virus varičele, parvovirus B19, virus Zapadnog Nila, virus malih boginja-morbila, HIV, enterovirusi, adenovirusi, hepatits B, C i E virusi, Zika virus, viris gripa-influence i drugi. Ovi virusi potencijalno mogu dati urođena oštećenja na inficiranim plodovima, ali su svakako najopasniji, u ovom smislu, virusi iz grupe Torch, gde spada i toksoplazmoza, uzročnik koji nije virus, nego protozoa. Ovi agensi daju najteža oštećenja plodova.
U razmatranju preventivnih mera, moglo bi se ukratko pobrojati nekoliko najvažnijih naznaka:
– Žene koje su u ranom reproduktivnom periodu moraju biti svesne svoje istorije vakcinacije i u tom smislu se informisati na vreme i proveriti redovnost vakcinacija. Ukoliko je dostupna vakcina protiv varičele treba je primeniti kod osoba koje nisu bile u kontaktu sa virusom do reproduktivnih godina. Pošto se radi o živoj vakcini ne treba primenjivati vakcinu u toku trudnoće, a nakon vakcinacije sačekati tri meseca do planirane trudnoće. Ukoliko je žena bila u kontaktu sa obolelom osobom može primiti varičela imunoglobulin i tako umanjiti rizik.
Pravovremena vakcinacija u dečjem uzrastu daje sigurnost budućoj majci i njenom potomstvu.

– Infekcija citomegalovirusom je vrlo česta. Vakcina je u toku kliničkog ispitivanja i još se ne primenjuje. Infekcija se širi direktnim kontaktom sa izlučevinama (mokraća, sline, pljuvačka….) i seksualnim kontaktom. Deca se smatraju rezervoarima ovog virusa. Najugroženije su žene zapošljene u predškolskim ustanovama. Tudnice ne bi trebalo da ljube decu u blizini usta, niti da koriste isti pribor. Treba se čuvati i svoje dece.
Najvažnija mera u ovom smislu je pranje ruku.

– Trudna žena i njen partner moraju prilagoditi svoj način života, naročito u toku prvog trimestra trudnoće. Treba izbegavati skupove ljudi, čekaonice……….Treba smanjiti socijalne kontakte u zatvorenim prostorijama. Izbegavati posete i susrete za obolelim osobama ili članovima njihovih porodica. Ovo imati u vidu tokom cele trudnoće, a naročito, u toku prvog trimestra.

– U trudnoći treba izbegavati putovanja ka mestima gde su registrovani oboleli od pojedinih bolesti ili gde je povećan rizik od infekcija (Zika, Ebola…..). Treba računati na odgađanje trudnoće ukoliko postoji neophodnost da se putuje ka rizičnim regionima u svetu.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •