Pušenje u trudnoći

Danas se sigurno zna da pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama, odnosno, pasivno pušenje, vrlo negativno deluju na plod. Ovo dejstvo se dominantno ostvaruje preko nikotina, glavne droge u duvanu i preko ugljen monoksida čija se koncentracija povećava u krvi na uštrb kiseonika.
Ovo sve negativno utiče na ukupni razvoj i rast ploda, na krvne sudove posteljice i ploda, na razvoj mozga i inteligencije, na pojačanu sklonost ka alergijama i slabosti respiratornih puteva, negativno na razvoj genitalnih žljezda kod oba pola i td.

Obično trudnice koje su pušači moju sugestiju na negativnost pušenja u trudnoći proprate osmehom, uz lakonski komentar: “Ma, znam, doktore”. Tek na moje insistiranje na detaljima uozbilje lice postajući uočljivije zabrinute zbog svog ponašanja. Jer, opšte poruke o negativnosti upotrebe duvana, na našim prostorima, se primaju gotovo poput ustaljenih fraza, kao mantre bez mnogo realnog smisla.

Odluka da se nastavi sa pušenjem u trudnoći je loš izbor za vaše dete i znači slično što i stavovi, tipa : ja sam narkoman i želim da mi dete bude narkoman. Ili, ja sam alkoholičar, te isto želim i svom detetu. Možda nekome ovo zvuči preterano, ali, iz dana u dan, postaje sve realnije, kako se dokazi i iskustva o ovom problemu umnožavaju.

Ima li iko prava na ovakav izbor ?

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •