Skrivena kontracepcija

Ne tako retko sam u prilici da čujem da žene koriste kontracepciju bez znanja supruga ili partnera. Klasičan ili najčešći nesporazum leži u tome što partner želi još dece, a žena iz različitih razloga to odlaže. I tako nastaje za ginekologa neugodna situacija, naročito, ako partner pita ili insistira na tome zašto toliko dugo nema nove trudnoće. Čovek se tu snalazi kako zna i ume. Ja pokušavam da utičem na pacijentkinju da razreši tu konfliktnu i neprijatnu situaciju, koliko za nju, toliko i za mene.

Majka dvoje dece, koja nosi kontraceptivnu spiralu nekoliko godina, moli da iz lekarskog izveštaja izbrišem to da ona nosi spiralu,jer taj podatak njen surug ne zna, a izričito je protiv toga da ona koristi bilo kakvu kontracepciju. Naravno, ja na to pristajem, uz insistiranje da mi otkrije razlog tog takvog njegovog stava. Iako se radi o ženi koja je više puta namerno prekidala trudnoću, te zbog toga, a i na savet ginekologa, ugradila spiralu, on se izričito i uporno protivio svemu tome.
Razlog za ovakav stav je bio njegov utisak da bi mu ona uz korišćenje kontraceptivne zaštite bila neverna. Dakle, nije bilo važno što je ona, i njegovim doprinosom, ozbiljno ugrožavala svoje zdravlje, važnija je bila njena”odanost i vernost”njemu i njegov utisak o svemu tome.
Za ovakve stavove je odgovorno vaspitanje koje muško dete dobija od oba roditelja.
Ovo je primer muškog, primitivnog, egoističnog nečoveštva

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •