Virusne infekcije u trudnoći

Pozvala me trudnica sa 14 nedelja trudnoće da se požali na bolove u grlu,osećaj bolova u kostima i mišićima i sa temperaturom do 37-37,2. Da li da uzme neki lek ?
Moj odgovor je bio da je to,najverovatnije,virusna prehlada,da je bol u grlu očekivan,a da za temperaturu do 38,5 ne treba uzimati lekove. Ne treba nikakav lek. Specifičan lek protiv virusnih infekcija ne postoji. Ne pomažu antibiotici. Ja sam,lično,u takvim prilikama ne uzimam lekove. Potrebne su opšte mere koje uključuju kontrolu svog opšeg stanja (temperatura,disanje,…) i osećaja,pravilan režim odmora,ne premaranja,ne prehlađivanja,optimalno tečnosti,neki vit.C,voća i povrća,uz uobičajenu ishranu.
Inače,najveći broj zdravih ljudi,naravno i trudnica,ovakve virusne prehlade “preživi” lako, bez šarenih kutijica,bez belih ili žutih tableta.
Da li ovakve česte sezonske infekcije,gde spada i grip,mogu da se komplikuju. Naravno da mogu,naročito grip. I to vrlo opasno,sve do smrtnog ishoda. Pod rizikom su stariiji ljudi,hronično bolesni od različitih bolesti,trudnice u drugoj polovini trudnoće i dr. Naravno,svedoci smo da i mladi ljudi stradaju od gripa. Problem je što ne možemo unapred da izdvojimo one koji će razviti najteže oblike bolesti i najteže komplikacije.
Od suštinske je važnosti vakcinacija protiv gripa,bar,kod rizičnih grupa.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •