Namerni prekid trudnoće

U dosadašnim brojnim studijama i razmatranjima u poslednjih 20-30 godina,ističe se da je namerni prekid trudnoće kod zdravih žena,do 12 nedelje starosti, sigurna hirurška procedura,ukoliko se,naravno,uradi na pravilan način. Procenat ukupnih komplikacija je ispod 10%,a da je procenat teških komplikacija ispod 0,7% (teška infekcija-sepsa,teška krvarenja,teške povrede grlića i perforacije zida materice).
Namerni prekid trudnoće ima naročiti zdravstveni značaj kod osoba koje nisu rađale i nemaju dece,kako zbog komplikovanijeg izvođenja same procedure,tako i zbog uticaja na plodnost osobe. Jednostavno rečeno,sterilitet kao posledica abortusa nema isti značaj za ženu sa dvoje ili troje dece kao za mladu ženu bez dece. Kakav je udeo same,nekomplikovane intervencije u kasnije manifestovanom sterilitetu teško je reći,zato što sam protok vremena,starenje,diskretne infekcije,imunološki faktori i dr.sami doprinose pormećaju plodnosti,u raličitom stepenu,kod osetljivih osoba.
U svakom slučaju,treba ozbiljno izbegavati neželjene trudnoće,a to naročito važi za devojke. Dobro upoznati svoj menstrualni ciklus,izbegavati plodne dane,apstinirati,upotrebljavati kondom,kontraceptive i td. Smanjiti rizik. Seksualnost traži godine i odgovornost.
Prekid trudnoće je,takođe,veliki društveni,duševni i duhovni (religiozni) problem.

Podeli sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •